Hökugglehäckning 2021

En av 2021 års häckningar av hökuggla strax utanför Lycksele. Bara några 100-tal meter från denna häckning häckade samtidigt ett par Jordugglor, dessutom träffade jag på två Lappugglor bara ca 200m från Jodugglehäckningen. Troligen var Lappugglorna bara en slump att dom passerade då vi inte kunde hitta någon häckning i närheten. Det kändes dock lite konstigt att två lappugglor under häckningstiden uppehöll sig tillsammans här utan att ha en häckningsplats i närheten. Endera missade vi platsen eller så var det ett par som hade misslyckats eller av annan anledning inte hade någon häckning.

Den här häckningen på hökugglorna var för mig en ny variant. De hökugglehäckningar jag tidigare sett har uteslutande varit i hålor i gamla träd. Jag vet inte hu pass vanligt det är med såna här häckningar men jag har inte träffat på ”stubbhäckningar” av hökugglor tidigare.

Vi hade sett att det fanns en hökuggla här i området men gick förbi stubben med bara några meters avstånd där häckningen var till en början utan att se den. Först när vi var på väg från stället var ugglan vi sett tidigare lite mer nervös och höll lite mer intensiv koll på oss, då förstod jag att vi var nära häckningsplatsen. Jag började spana runt på stället och ganska kort därefter såg jag henne ligga på stubben bara ett 10-tal meter från oss och smygkikade på oss. Jag tycker själv att bilden jag fick när hon stack upp ögonen blev riktigt bra!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *